Stanford, CA

Stanford University | Windhover Contemplative Center

Scope

Structural (Design)

Geotechnical Engineering

Structural Engineering

Size

4,000 sf

Key Info

Rammed earth construction

Rutherford + Chekene provided structural and geotechnical engineering for the design of a 4,000 sf contemplative center, a unique reinforced rammed earth building. The center houses a series of paintings entitled Windhover by the noted artist and former Stanford professor, Nathan Oliveira. The project provides an inviting entry space, exhibit areas, restrooms, a kitchenette, and outdoor gathering places. The Windhover Contemplative Center is a destination site for refuge and reflection within the Stanford campus for students, faculty, and staff.

Bret Lizundia

SE

Bret is committed to providing creative, collaborative, high-quality service that meets his clients’ needs. His portfolio includes the LEED Gold-certified Li Ka-Shing Center and the Student Community Center and Lower Sproul Plaza Revitalization, both at UC Berkeley. He has led renovations of laboratories, residential and academic facilities at Stanford University. He has also conducted strong motion instrumentation research, peer reviews for various clients, and plan reviews of two new seismically isolated hospitals for HCAI.

Category
Civic | Cultural

Leavening peerless structural engineering skill with humor, philosophy, people skills and, above all, a consummate understanding of San Francisco's permitting process, [Alan] saw this project through.