Gyimah Kasali

Project Manager/Geotechnical Engineer

Gyimah directed the rapid load test in the housing project's adjacent parking lot. The test ultimately saved the project hundreds of thousands of dollars by developing specific criteria for the drilled piers used in the foundation.

Gyimah has been with R+C for over 35 years and leads the geotechnical department. He brings a philosophy of effective communication and excellent customer service to all of his projects. These traits have resulted in long-term relationships with clients such as UC San Francisco and the SLAC National Accelerator Laboratory, who call upon Gyimah when geotechnical issues arise that require an immediate response.

Gyimah has provided engineering and management on most of the firm's major projects. He routinely leads projects that involve marginal, landfill and other difficult sites; evaluation of liquefaction potential of sites and studies of environmental and earthquake-induced hazards; and analysis of soil-structure interaction problems. He served as principal geotechnical engineer on the California Academy of Sciences, de Young Museum, UC San Francisco's Ray and Dagmar Dolby Regeneration Medicine Building, the new Stanford Hospital, and the Lucile Packard Children's Hospital expansion. Gyimah is also a noted speaker who has lectured on performance-based design along the West Coast for the Earthquake Engineering Research Institute.

Gyimah is currently serving as a member of BSSC Provisions Update Committee (PUC) for the NEHRP 2020 Provisions, Engineering Design Review Team (EDRT) for the City of San Francisco Department of Building Inspection, and the Advisory Committee on Structural Safety of Department of Veterans Affairs (VA) Facilities.

Beautiful, Functional, Green

Alan led the R+C team to design a visually minimal support structure for the complex photovoltaic panel canopy between buildings at UC Merced’s Science and Engineering 2 building. The canopy is composed of vertical as well as horizontal PV panels and provides not only a solar energy source for the building, but shading for the plaza and a visually striking entrance.