Berkeley, CA

Lawrence Berkeley National Lab | Molecular Foundry

Scope

Structural (Design)

Geotechnical Engineering

Structural Engineering

Size

100,000 sf

Key Info

Top 3 floors cantilever out 45 ftFacility supports vibration-sensitive nanotechnology research

Rutherford + Chekene was structural engineer for the research facility, which appears to dramatically hang off of the steeply sloping hillside. The six-story building takes advantage of the sloped topography—the hill drops 70 feet vertically in 200 linear feet—by providing grade access at the lowest level and at the upper floors and utilizes a soil-nailing retaining wall combined with steel frame construction to allow the structure to cantilever. The 100,000 sf research building provides for nanoscale research and fabrication in support of the materials science, physics, chemistry, biology and molecular science programs at the laboratory. The project includes a 4,000 sf utility center with standby generators.R+C engineers convinced the building users that the LEED aspects to the project were important. Once buy-in was achieved, an integrated team effectively addressed green features.

Category
Science | Technology

Leavening peerless structural engineering skill with humor, philosophy, people skills and, above all, a consummate understanding of San Francisco's permitting process, [Alan] saw this project through.